DLGT TISA na sejmu AUSTROFOMA 7. oktober 2015 | TISA Domžale

    DLG TISA NA SEJMU AUSTROFOMA 2015 V sredo, 7. oktobra 2015, smo se člani društva lastnikov gozdov Tisa Domžale udeležili največjega gozdarskega sejma Austrofoma v Gornji Avstriji. Sejem je potekal v bližini avstrijsko-češke meje v kraju Stift Schlägl. Regija velja za gospodarsko in duhovno središče, saj se kraj ponaša z mogočnim samostanskim kompleksom, ki ima v lasti obširen del gozdov. Sejem se vrsti vsake štiri leta na drugi lokaciji v Avstriji. Tokratna Austrofoma se je odvijala v bližnjih gozdovih smučarskega centra Hochficht. Osem kilometrov dolg obhod skozi gozd je omogočal ogled dela z gozdarsko mehanizacijo in pripomočki. Predstavilo se je 74 podjetij z gozdarsko tematiko, od tega tudi nekaj iz Slovenije. Letošnji program je obsegal predstavitev adaptiranih g

DLGT TISA na sejmu AUSTROFOMA 7. oktober 2015

20151007_130122.jpg

 
 
DLG TISA NA SEJMU AUSTROFOMA 2015
V sredo, 7. oktobra 2015, smo se člani društva lastnikov gozdov Tisa Domžale udeležili največjega gozdarskega sejma Austrofoma v Gornji Avstriji. Sejem je potekal v bližini avstrijsko-češke meje v kraju Stift Schlägl. Regija velja za gospodarsko in duhovno središče, saj se kraj ponaša z mogočnim samostanskim kompleksom, ki ima v lasti obširen del gozdov. Sejem se vrsti vsake štiri leta na drugi lokaciji v Avstriji. Tokratna Austrofoma se je odvijala v bližnjih gozdovih smučarskega centra Hochficht.
Osem kilometrov dolg obhod skozi gozd je omogočal ogled dela z gozdarsko mehanizacijo in pripomočki. Predstavilo se je 74 podjetij z gozdarsko tematiko, od tega tudi nekaj iz Slovenije. Letošnji program je obsegal predstavitev adaptiranih gozdarskih traktorjev in priključkov za izvlek lesa. Med težko mehanizacijo je bilo predstavljenih veliko variant harvesterjev in procesorskih glav za strojno sečnjo. Prisotnih je bilo tudi veliko gozdarskih prikolic in transportnih sredstev različnih velikosti in sposobnosti. Za obiskovalce je bila še posebej zanimiva demonstracija konjskega spravila lesa avstrijskega združenja za konjsko vprego ÖIPK in postroj številnih variant gozdarskih žičničnih žerjavov različnih razstavljalcev. Na sredi sejemske poti je bila predstavljena tudi »bioenergijska vas«, kjer so se predstavili proizvajalci strojev za predelavo lesa v lesne sekance. Ob poti je bilo odlično poskrbljeno tudi za več postankov s pijačo in hrano, kar je obiskovalcem prišlo prav ob malce slabšem vremenu.
Na sejmu smo udeleženci dobili veliko zanimivih idej in spoznanj, ki jih bomo kot lastniki gozdov uporabili pri svojem delu v naših gozdovih. Po končanem ogledu smo si privoščili še odličen lovski golaž, ki so ga pripravili naši člani, in ob družabnem pogovoru analizirali sejemske občutke. Kljub razmeroma dolgi vožnji nazaj v Slovenijo, smo se vrnili zadovoljni in polni novih vtisov.
 
                                                                                                          Blaž Križnar, dipl. ing. gozd.